BeyondPC.pl

Teraz jest 2018-10-20, 13:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: problem z WiFi
PostNapisane: 2009-11-30, 18:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-27, 15:01
Posty: 235
Gadu-Gadu: 3920178
mam w domu taką malutką sieć, Neo 2Mbit, do tego router TP-Link TD-8910G który dzieli mi sygnał. Po kablu jeden komp + TV, po wifi latptop, komórka i teoretycznie druga stacjonarka z kartą wifi TP-Link TL-WN551G. Dlaczego teoretycznie dlatego, iż sygnał na tej drugiej stacjonarce jest tragiczny. Jedna, czasem dwie kreski, co skutkuje tym iż z neta nie można praktycznie korzystać. Próbowałem na różnych antenach dookolnych (od 2dBi do 9dBi) i nic, dalej to samo jedna czasem dwie kreski i nie chce być więcej. Na bezpośredniej drodze między routerem a drugą stacjonarką jest ściana składająca się z dwóch pustaków, meble i monitor. Czyli nie wiele jednak nie chce to działać, a co ciekawe jeśli do tego pokoju zniose laptopa czy komórkę net działa bez problemu. Z drugiej strony gdy tą stacjonarkę postawie w jednym pokoju z routerem wszystko hula bez problemu. Wiercić dziury w ścianie nie chce, więc zostaje tylko WiFi ale co jest tutaj przeszkodą że to nie działa....jakieś pomysły?

_________________
Życie nie jest mierzone liczbą oddechów, ale liczbą momentów, które zapierają nam dech w piersiach....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-11-30, 20:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-27, 15:01
Posty: 235
Gadu-Gadu: 3920178
sam sobie odpowiem, problem nie leżał po stronie anteny a winowajcą były ustawienia karty, która się gubiła przy słabszym sygnale. Wyłączyłem QoS i obsługę 54Mbit i net działa jak szalony :)

_________________
Życie nie jest mierzone liczbą oddechów, ale liczbą momentów, które zapierają nam dech w piersiach....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2009-11-30, 22:02 
Offline

Dołączył(a): 2007-02-27, 16:04
Posty: 1501
Lokalizacja: T'au
Gadu-Gadu: 2870729
Jeszcze jest jedna opcja - możesz spróbować zmienić kanał, na jakim działa twój AP - jeśli w sąsiedztwie ktoś korzysta z tego samego, będzie ci zagłuszał sygnał.

_________________
Obrazek
Jeśli chcesz używać Dropbox, zarejestruj się z tego linka i na starcie dostaniesz +250MB! (ja też, za co z góry dziękuję!)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL