BeyondPC.pl

Teraz jest 2018-10-20, 13:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-04-08, 15:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-28, 17:41
Posty: 486
Lokalizacja: Pękowice/Krk
Gadu-Gadu: 0
Potrzebuję pomocy w wyborze switcha do firmy, w której pracuje.

Sprawa wygląda następująco:
DSL dostarcza nam TP a dotychczas podział netu w firmie rozwiązywany był następująco:
Modem DSL (Siemens SpeedStream 4101) -> hub (3com Linkbuilder FMS II - 3c16670) -> 5 użytkowników (każdy miał stałe IP)

Problemy zaczęły się, gdy chcieliśmy podłączyć 6ty komputer a później QNAP (serwer plików).

Z racji, że TP w usłudze DSL nie udostępnia więcej niż 5 IP zewnętrznych potrzebujemy kupić switch (a może router?), aby stworzyć sieć wewnętrzną z pulą adresów na więcej niż 5 komputerów.
Pytanie moje jest następujące czy powinienem rozglądnąć się za switchem zarządzalnym czy niezarządzalnym?
No i co najważniejsze, jakiej firmy sprzęt kupić?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-04-08, 16:23 
Offline

Dołączył(a): 2007-02-27, 17:17
Posty: 1233
Lokalizacja: Tutejszy
Gadu-Gadu: 0
Po pierwsze to potrzebujesz routera a nie switcha :-)

A marke to po portu wybierz dobra: 3Com, Linksys - skoro nie masz jakichs strasznie wyszukanych potrzeb, to pewnie ktorykolwiek ich model wybierzesz to bedziesz zadowolony.

_________________
Wypełnia mnie aksjologiczna pustka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-04-08, 16:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-28, 17:41
Posty: 486
Lokalizacja: Pękowice/Krk
Gadu-Gadu: 0
Lucy, czyli jeśli dobrze Cię rozumie, to konfiguracja wyglądała by następująco:

Modem DSL(Siemens) -> router (powiedzmy Linksys) -> Switch 16portowy niezarządzalny -> użytkownicy + QNAP + drukarki sieciowe

Tak :?:

No chyba, że w miejsce Switcha mogę wstawić tego huba, którego już posiadamy :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-04-08, 17:13 
Offline

Dołączył(a): 2007-02-27, 17:17
Posty: 1233
Lokalizacja: Tutejszy
Gadu-Gadu: 0
Tak.
Mozesz tez uzyc routera z wbudowanym modemem DSL i z wbudowanym switchem. Mozesz tez uzyc starego huba o ile nie przeszkadza ci to, ze kazdy pakiet trafia wtedy do wszystkich uzytkownikow.

_________________
Wypełnia mnie aksjologiczna pustka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-04-08, 21:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-28, 17:41
Posty: 486
Lokalizacja: Pękowice/Krk
Gadu-Gadu: 0
Tylko który router z wbudowanym modemem DSL będzie miał 10 - 16 portowy switch :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-04-09, 07:39 
Offline
Moherator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-26, 20:47
Posty: 5213
Lokalizacja: Kraków
Gadu-Gadu: 0
Pewnie niewiele, ale zawsze mozesz uzyc 2 urzadzen modemoroutera i switcha.

_________________
Pzdr,
Simplex

ASUS P8Z68 DELUXE | Core i7-2700K@4,6 GHz | 2x4GB GoodRAM 1333MHz | Gigabyte GeForce GTX 780Ti OC
Pioneer DVR-215BK | OCZ Vertex 4 | Corsair MX100 | HDD Samsung HD203UI & HD204WI | WD RED 3TB
Fractal Design Define R4 | Corsair RM750 | Thermarlight Macho HR-02 | Sound Blaster Zx | Logitech Z-5500 THX
Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800 | Logitech Performance Mouse MX
LG 55LD650 | Galaxy Nexus 4| Kindle Voyage | PS3 Slim | X360 Slim


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-04-09, 10:53 
Offline

Dołączył(a): 2007-02-27, 16:04
Posty: 1501
Lokalizacja: T'au
Gadu-Gadu: 2870729
Jakby co, to mogę polecić swoje usługi w zakresie konfiguracji i utrzymania :-)

_________________
Obrazek
Jeśli chcesz używać Dropbox, zarejestruj się z tego linka i na starcie dostaniesz +250MB! (ja też, za co z góry dziękuję!)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-04-09, 11:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-27, 20:00
Posty: 1621
Lokalizacja: Ruczaj
Gadu-Gadu: 0
Stasheck napisał(a):
Jakby co, to mogę polecić swoje usługi w zakresie konfiguracji i utrzymania :-)

Przywołując niedawną inną dyskusję można powiedzieć, że instalacja routera jest tak prosta jak instalacja umywalki ;) i Deo na pewno sobie poradzi :P .

_________________
Tako rzecze currahee.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-04-09, 11:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-27, 19:32
Posty: 406
Lokalizacja: Z Laponii
Gadu-Gadu: 0
currahee napisał(a):
Stasheck napisał(a):
Jakby co, to mogę polecić swoje usługi w zakresie konfiguracji i utrzymania :-)

Przywołując niedawną inną dyskusję można powiedzieć, że instalacja routera jest tak prosta jak instalacja umywalki ;) i Deo na pewno sobie poradzi :P .


Prostsza :)

_________________
patch který nic nepřidává, ani prinaimij nevyle pšuje


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-04-09, 12:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-28, 17:41
Posty: 486
Lokalizacja: Pękowice/Krk
Gadu-Gadu: 0
Po rozmowie z Krzysiem "KomBo" i moim szefostwem wybór padł na Netgeara FVS318.
Myślę, że z konfiguracją i zarządzaniem małą siecią nie powinienem mieć problemów, ale jak coś to będę pamiętał o Tobie Staszku ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2010-04-09, 16:00 
Offline

Dołączył(a): 2007-02-27, 16:04
Posty: 1501
Lokalizacja: T'au
Gadu-Gadu: 2870729
Jestem pewien, że sobie poradzi - po prostu skorzystałem z okazji, żeby zareklamować swoje usługi :-)

_________________
Obrazek
Jeśli chcesz używać Dropbox, zarejestruj się z tego linka i na starcie dostaniesz +250MB! (ja też, za co z góry dziękuję!)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL