BeyondPC.pl

Teraz jest 2018-09-25, 09:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-03-18, 07:34 
Offline
Moherator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-26, 23:22
Posty: 1034
Gadu-Gadu: 0
Dobra Panowie jesteście potrzebni :)

Od ponad tygodnia walcze z połaczeniem Wifi u mnie w domu a dokłądnie połaczenie router-> stacjonarka

Zaczeło sie od tego iż kilka dni temu UPC przez 2 dni chodziło jak krew z nosa. Potem wszystko wróciło do normy....no prawie.

Otóż na kompie stacjonarnym wifi traci stabilność, karta sieciowa rozłacza internet.

Przetestowałem karty :

TP Link PCi-E 150Mbit
TP Link USB 300N TL-WN821N
NETGEAR WNA 1100 150Mbit

Pozycja pierwsza na tej liście chodziła w komie kilkanaście miesięcy i nigdy nie miałem problemów.

Podejrzewałem !@#$@ Router Thomsona od UPC, jednak po kilkunastu godzinach testów, pingów itp wydaje sie że nie tam leży wina.

Połaczenie stabilne jak skałą na laptopie, 2 ipadach, telefonie tylko na PC jakieś dziwne fazy.

Doszło nawet do tego iż wczoraj zrobiłem reinstalkę systemu i wróciłem do Win 7 64 Bit( wcześniej Win 8 PRO)

Już na Win 7 podpiąłem nowo kupioną karte na USB TP-Linka gdyż tylko ona pozwala mi wykorzystać pełne łącze od UPC( posiadam 50Mbit).

I niestety ku mojemu zdziwieniu podczas pingowania i testów połaczenie jest czyste jednak karta gubi zasięg co jakiś czas i tak w kółko.

Zmieniałem już kanały, resetowałem , przywracałem, formatowałem i tworzyłem na nowo, brak mi już pomysłu.

Dodam do tego iż sygnał jest mocny.

Jakieś pomysły?

_________________

صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِّينَ

Drogą tych, których obdarzyłeś łaską; nie zaś tych, którzy Cię rozgniewali; i nie tych, którzy zbłądzili...
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-03-18, 11:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-03-04, 18:03
Posty: 794
Lokalizacja: Lndn
Gadu-Gadu: 0
Heh, mialem podobnie z Virginem, kazda karta sie gubila po pewnym czasie (tylko na stacjonarce), wiec sie wkurzylem i PC jest podlaczone na kablu :P

_________________
War, war never changes...
GA-H87-HD3 | CORE i5 4570 @ 3,2 GHz | 4x4GB BALLISTIX 1600 | MSI GTX970 Gaming | PLEXTOR M5S 256 GB | SAMSUNG F3 1TB | ANTEC SONATA III + EARTHWATTS 500W | ACER P246H i kilka drobiazgow.
Sony Xperia Tablet Z 16GB LTE
Huawei P9 | iPhone 6 64GB


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-03-18, 12:31 
Offline
Moherator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-26, 23:22
Posty: 1034
Gadu-Gadu: 0
I tak bym zrobił już dawno tyle ze router jest w drugim pokoju i musiałbym robić niezłą kablownie...odpada.

_________________

صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِّينَ

Drogą tych, których obdarzyłeś łaską; nie zaś tych, którzy Cię rozgniewali; i nie tych, którzy zbłądzili...
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-03-18, 16:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-02-14, 02:13
Posty: 340
Lokalizacja: /krk/nh
Gadu-Gadu: 0
kombinowałeś z ograniczeniem przepustowości po stronie karty (wireless mode na b/g w menadzerze urządzeń)? ja mam teraz takie jajka z routerem tplinka i wifi MC-UN11C , że za chiny ludowe nie chce na N śmigać stabilnie.
poza tym te routery thomsona to jest padaka straszna, miałem sytuację u klienta: kilka metrów w linii prostej bez ścian i co chwilę zrywało połaczenie na TL-WN422G

_________________

mainframe: i5-3550s / Gigabyte GA-H77N-WIFI / 16GB Crucial / EVGA GTX960
Silverstone Sugo SG13 / Corsair HX520 / SSD Samsung 830 / HD103SJ / Acer V223W
NAS: Pentium G3420 / Asus P9D-I / 16GB Goodram ECC / 3x 3TB WD RED RAIDZ1
Sandisk Cruzer Fit 16GB / Coolermaster Elite 120 / Seasonic SS-380GB


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-03-18, 19:52 
Offline
Moherator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-26, 23:22
Posty: 1034
Gadu-Gadu: 0
Kupiłem własnie kolejną karte :) TP-Link TL-WN-881ND PCI-Ex1 zobaczymy co sie będzie działo.

Pozatym tak po tygodniu testów, mozna by spokojnie zaskarżyć UPC o nie dotrzymanie warunków umowy gdyż te 50Mbit to chyba wówczas jak studenci wrócą do domu ;)

Inna sprawa że przepustowość ta nie jest gwarantowana tylko określona jako "do". Z resztą juz ktoś chyba w Katowicach złożył zawiadomienie do prokuratury.

@amokkk

Kurcze zawsze mogę ale nie o to chodzi :).

_________________

صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِّينَ

Drogą tych, których obdarzyłeś łaską; nie zaś tych, którzy Cię rozgniewali; i nie tych, którzy zbłądzili...
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-03-18, 22:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2008-02-14, 02:13
Posty: 340
Lokalizacja: /krk/nh
Gadu-Gadu: 0
oczywiście nie na stałe, jedynie by poszukać gdzie może lezeć problem.
mniej frustruje wolniejszy lecz stabilny net niż 50 megabitów rozłączające się co 15 sekund ;)

_________________

mainframe: i5-3550s / Gigabyte GA-H77N-WIFI / 16GB Crucial / EVGA GTX960
Silverstone Sugo SG13 / Corsair HX520 / SSD Samsung 830 / HD103SJ / Acer V223W
NAS: Pentium G3420 / Asus P9D-I / 16GB Goodram ECC / 3x 3TB WD RED RAIDZ1
Sandisk Cruzer Fit 16GB / Coolermaster Elite 120 / Seasonic SS-380GB


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2013-03-19, 06:14 
Offline
Moherator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-26, 23:22
Posty: 1034
Gadu-Gadu: 0
Nie chwaląc dnia przed zachodem słońca, informuje iż ostatni zakup(TP-Link TL-WN-881ND PCI-Ex1) hula wyśmienicie...przynajmniej narazie ;)

_________________

صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِّينَ

Drogą tych, których obdarzyłeś łaską; nie zaś tych, którzy Cię rozgniewali; i nie tych, którzy zbłądzili...
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL