BeyondPC.pl

Teraz jest 2018-12-13, 20:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2014-04-02, 12:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-27, 20:00
Posty: 1621
Lokalizacja: Ruczaj
Gadu-Gadu: 0
Od wczoraj mam nowe łącze 100Mbs (z którego notabene "wciągnąłem" na razie "marne" 70Mbs ale to osobny temat) i to sprawiło, że postanowiłem również sprawdzić jak to będzie działać via wifi. Problem pojawił się po zainstalowaniu sterowników i skonfigurowaniu sieci na stacjonarce inne urządzenia (tablet, laptop, ect.) nagle straciły połączenie, a także po krótkiej chwili na stacjonarce też nie było połączenia. Karta to Intel Dual Band Wireless-AC 7260 a Router to TP-LINK TL-W740N.

Dziś wpadłem na pomysł aby przestawić router i kartę tylko na tryb b/g i to wydaje się rozwiązało problem bo wszystko teraz działa. Wygląda na to jakby tryb ac z karty zakłócał starsze tryby b/g/n, czy jest to możliwe?

Druga sprawa to via wifi mam tylko 21Mbs zastanawia mnie dlaczego tak mało i czy można by to jakoś przyspieszyć. Pytania te są raczej stricte akademickie, gdyż nie mam konieczności korzystania z wifi na stacjonarce, robię to dla "zabawy" i testu w razie czego :P.

_________________
Tako rzecze currahee.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-04-02, 13:38 
Offline

Dołączył(a): 2007-02-27, 16:04
Posty: 1501
Lokalizacja: T'au
Gadu-Gadu: 2870729
Przecież ten ruter jest "n", a nie "ac"? Karta tego raczej nie powinna zgasić, ale różne rzeczy już widziałem.

Na pewno w trybie "n" musisz mieć włączone WMM, bo inaczej karty Intela głupieją (łączą się do sieci, ale się nie łączą).

No i nie spodziewałbym się, że pchniesz przez tego TPLinka 100 Mbps.

_________________
Obrazek
Jeśli chcesz używać Dropbox, zarejestruj się z tego linka i na starcie dostaniesz +250MB! (ja też, za co z góry dziękuję!)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2014-04-02, 18:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-02-27, 20:00
Posty: 1621
Lokalizacja: Ruczaj
Gadu-Gadu: 0
Na 100Mbps nie liczę ale 21Mbps to też wydaje mi się mało :P

Co do WMM sprawdzę, czy mam włączone niemniej tak jak pisałem w trybie b/g wszystko działa, zdziwiło mnie tylko, że w trybie a/b/g karta się rozłącza oraz wszystkie inne urządzenia wifi. Widać tak już jest z sieciami bezprzewodowymi, że trzeba spodziewać się wszystkiego ;).

_________________
Tako rzecze currahee.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL